Om S*Grandins

 

Jag har haft "vanliga" huskatter i familjen under hela min uppväxt och 1998 skaffade jag min första innekatt, en maine coon-blanding vid namn Mîm. Ganska snart därefter skaffade jag ytterligare en katt, Cleo, en halvsyster till Mîm. Det dröjde tyvärr inte så länge förrän Cleo insjuknade och tyvärr var vi tvugna att fatta beslutet om att hon skulle få sluta sina dagar. Under den här tiden började läsa på alltmer om raskatter och förstå vikten av seriösa uppfödare och att ett bra avelsarbete faktiskt kostar, både tid och pengar.

 

Jag engagerade mig en hel del i kattutställningar och skaffade mina första raskatter 2002 och registrerade mitt stamnamn 2003. Några år senare hände något jag aldrig kunnat förutspå. Jag blev allergisk - mot katt. Uppfödningen fick avvecklas och vi var tvugna att hitta nya hem till våra familjemedlemmar. Ett par år utan katt och det känndes väldigt tomt i vårt hem så därför började jag se mig om efter alternativ. Eftersom jag tidigare haft semi-långhår kändes en sphynx ganska avlägset, men efter att ha bekantat mig med rasen blev jag helt övertygad - Hellre Hårlös än Kattlös!

 

Vi bedriver avel i liten skala och har för närvarande fyra katter som lever fritt med oss i hemmet, som högt värderade familjemedlemmar.

 

Trygga och harmoniska katter med god hälsa är det viktigaste för oss. Vi HCM-scannar våra katter kontinuerligt. Kattungar till avel säljs endast till registrerade uppfödare.

 

En kattunge från oss är:

  • Registrerad (stambokförd) i SVERAK
  • ID chip-märkt
  • Grundvaccinerad mot kattpest och kattsnuva
  • Veterinärbesiktigad
  • Doldafel försäkad hos Agria

 

/ Camilla Grandin

 

Om Sphynx

 

Ursprung

Det mesta talar för att sphynxen har sitt ursprung i Kanada i mitten på 1960-talet och ett tiotal år senare startade de första avelsprogrammen i Europa 0ch 2001 godkändes rasen inom FIFe.

 

Temperament

Sphynxen är mycket vänlig, påhittig, envis och aktiv ras och går bra ihop med andra katter och hundar. En Sphynx vill helst inte vara ensam, 'svarar' ofta på tilltal och älskar att ligga i knät eller få krypa ner under täcket.

 

Omvårdnad

Många tror att sphynxen är helt hårlös men den är täckt av ett fint dun. Päls på öron, nosrygg, tassar, svans och testiklar är tillåtet enligt rasstandarden. Eftersom sphynxen inte har någon päls, som fångar upp pälsoljan som finns naturligt hos alla katter, så behöver den badas ofta. Det är väldigt individuellt med vilken frekvens man behöver bada katten, men vi brukar göra det någon gång per vecka. Även öronen och klofalsarna behöver rengöras oftare.

 

Utseende

Sphynxens huvud är litet och kilformat, något längre än det är brett. Den har stora, fasta morrhårskuddar och lätt markerat stop. Ögonen är citronformade och något snett placerade. Öronen är stora, breda i basen och öppna, något rundade vid spetsarna. Kroppen är medellång, spolformad, hård och muskulär. Halsen är medellång och är musklad, speciellt hos hanarna. Den har slanka och eleganta framben med bredd mellan benen och bakbenen är muskulösa och något längre än frambenen. Tassarna är ovala med långa tår och höga trampdynor, som ger intryck av att "sväva" på luftkuddar. Lång svans, bred vid basen och avsmalnande som en piska.

 

Sphynx och allergi

Tyvärr tål inte alla allergiker Sphynx. En del tål dem så länge man är noga med att följa allmänna allergiråd. Har man otur så kan det gå bra till en början, men sedan kan man utveckla en svårare allergi efter flera månader, och då kan man tvingas omplacera katten vilket är svårt för både katt och människa då man blivit fäst vid varandra. Är man allergiker och funderar på att skaffa en Sphynx måste vara medveten om riskerna.En allergiker brukar tåla nakenkatter bättre. Detta för att de saknar päls och att man badar katten ofta så de hinner inte binda hudpartiklar. Är det hud, saliv eller urin man är överkänslig mot kan man reagera oavsett vilken katt man skaffar.

Är man allergisk bör man kontakta sin läkare och diskutera situationen.Funderar man vidare på att skaffa katt kan man besöka ett testhem och "provnosa" på en Sphynx under några timmar. Går det bra bör man återkomma vid ett senare tillfälle och prova igen. Låna gärna hem en filt som katten legat på och sov på den för att se hur du reagerar. Om möjligt kan det också vara bra att låna hem en Sphynx ett par dagar.

 

Kontakta oss

 

Camilla & Johan Grandin

Adress

Ågatan 26

 

172 62 Sundbyberg

E-post

cat@grandins.com

Telefon

070-958 95 95

 

 

S*Grandins är en registrerad uppfödare i SVERAK - stamnamnsbevis återfinns här.

© S*Grandins | Uppdaterad 2018-01-30